Informatie

Dankzij de drukpers kunnen de werkjes van de leerlingen gemakkelijk verspreid worden. De drukpers kan een boekdrukpers, een limograaf of een gewoon kopieerapparaat zijn.
De volgende stoffen worden vaak gebruikt: kartondruk, stofdruk, boombladeren, lijmdruk en linodruk.
Er kan geëxperimenteerd worden met stoffen, kleuren, soorten inkt, vlakverdeling, enzovoort. Hierdoor kan men een eigen stijl creëren.
Hoe het werkje er zal uitzien is iets wat de leerlingen zelf bepalen. Dit kunnen ze bespreken in een kringgesprek. De leerkracht kan uiteraard tips geven, maar dat is niet noodzakelijk.
Via de drukpers kunnen klassenkranten, verhalen, tekeningen, enzovoort beter vermenigvuldigd en bewaard worden.
De leerlingen leren dankzij deze werkvorm dat niet enkel de inhoud van een werkje mooi moet zijn, maar ook de volledige vorm en de afwerking van de details. Hierdoor kunnen de leerlingen een eigen stijl ontwikkelen.

druktechnieken.JPG

Vaardigheden

De leerlingen leren dat niet enkel de inhoud, maar ook de volledige lay-out en afwerking mooi moet zijn. De leerlingen krijgen hierdoor oog voor detail en leren een eigen stijl ontwikkelen. Ze leren in groep samen te werken. Creatieve vaardigheden, sociale vaardigheden en taalvaardigheden staan centraal bij deze werkvorm.


Materialen

• Boekdrukpers
• Limograaf
• Kopieerapparaat